Ambassadeur: Patrik Guitink

Naam: Patrik Guitink
Functie: Eigenaar en pachter van forten
Favoriete Stellinglocaties: Fort a/d Nekkerweg en Fort a/d Jisperweg

Patrik Guitink - Ambassadeur

Stelling ambassadeur Patrik Guitink

1. Op welke manier ben je betrokken bij de Stelling van Amsterdam?

Als eigenaar en pachter van forten probeer ik deze samen met andere monumenten duurzaam en hoogwaardig te herbestemmen. Dit doe ik samen met partners.

2. Wat maakt de Stelling van Amsterdam voor jou bijzonder?

Als kind ben ik opgegroeid op Fort a/d Middenweg, eindeloos spelen op en stiekem in het fort. Met regelmaat op ontdekkingstocht bij een van de overige Beemster forten. De geheimen, verhalen en ontdekkingen welke je blijft doen.

3. Wat is jouw favoriete Stelling locatie, buiten je eigen fort?

Ik twijfel, want ik heb eigenlijk meerdere favorieten: Fort Nekkerweg (Fort Resort Beemster) welke een enorme positieve publiciteit en aantrekking heeft. Waardoor veel mensen kennismaken met de Stelling. En waar je natuurlijk heerlijk kunt ontspannen. En Fort a/d Jisperweg welke een fantastische mooie fortgracht heeft waar ik als kind uren kon spelen aan de waterkant. Buiten de Stelling van Amsterdam heb ik Torenfort Beekenburg gelegen op Curaçao als favoriet.

4. Waar ben je het meest trots op?

De samenwerking met Natuurmonumenten en de samenwerking met Frank Bart (Fort Resort Beemster) behaalde resultaten in het afgelopen jaar. Ik denk dat wij twee totaal verschillende ondernemers zijn en elkaar waarderen en respecteren omdat wij van elkaar weten waar de ander goed in is. Frank Bart heeft bewezen dat hij in staat is om een onderneming duurzaam en consistent te exploiteren. Zijn bouwkundige kennis van forten is natuurlijk van enorme meerwaarde. Zelf ben ik meer een dealmaker en heb ik de competenties en focus om gedurende enkele jaren met externe partijen zoals Natuurmonumenten en de overheid tot een goed plan te komen.

Ik laat mij dan niet leiden door teleurstellingen, (ambtelijke) vertragingen en tegenslagen. Ik geloof in het “feit” dat “problemen” niet bestaan. Zoals de ontwikkeling en herbestemming van Fort a/d Middenweg tot B&B welke op papier inmiddels in de afrondende fase is. De herbestemming van de barakken bij Fort bij Spijkerboor tot Natuurhuisjes. Welke te huur zijn via Natuurhuisje.nl. En natuurlijk een van de laatste projecten, de herbestemming van de voormalig RAF-keuken (uit de Koude Oorlog) tot nieuwe keuken voor de te openen theetuin.

5. Wat weten weinig mensen over de Stelling van Amsterdam?

Dat de Stelling van Amsterdam samen met de neutrale status van Nederland hoogstwaarschijnlijk ervoor heeft gezorgd dat Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog niet bij de oorlog is betrokken.

Uit vrijgekomen archiefstukken blijkt dat de Duitsers het door de aanwezigheid van de Stelling van Amsterdam en de inundatie onmogelijk achten om Amsterdam te bezetten. En daarmee zou het land niet vallen en onder controle van de Duitsers komen. Doordat Nederland neutraal was kon ook de Duitse vijand niet via Nederland verdedigen en/of aanvallen.

Zonder ook maar een schot te lossen heeft de Stelling van Amsterdam haar nut bewezen. Helaas waren er in de Tweede Wereldoorlog vliegtuigen, die paratroepen achter de linie konden droppen waarmee de Stelling van Amsterdam haar kracht verloor.

Nog een laatste weetje: als je nu de vijf forten en de inundatiesluis in de Beemster aandoet, dan bevind je je op een unieke plek in de wereld. De Stelling van Amsterdam doorkruist hier namelijk werelderfgoed Droogmakerij de Beemster en zorgt hiermee voor een ‘werelderfgoed in het kwadraat’. Een mooie reden om de forten in de Beemster te bezoeken.